Over onze kruiden

Kwaliteit

Gedroogde kruiden en specerijen zijn meestal sterker van smaak dan de verse varianten. Daarom is voor een even sterke smaak van gedroogde kruiden en verse kruiden maar de helft van gedroogde kruiden nodig. In tegenstelling tot verse kruiden worden gedroogde kruiden vaak toegevoegd tijdens het koken om smaak af te kunnen geven.

De geur en smaak van kruiden en specerijen worden sterk beïnvloed door de grond waarop ze groeien en het bijbehorende klimaat. Maar ook de kleur van kruiden en specerijen kan wisselend zijn. Zo is bijvoorbeeld kurkuma (geelwortel) van de ene partij lichter of juist donkerder van kleur dan uit een andere partij.

Omdat we producten uit de natuur leveren, kunnen we dus niet altijd een identieke geur, smaak en kleur aanbieden. Echter gaan wij wel voor de beste kwaliteit en doen we het niet voor minder. Onze filosofie hierbij is dat we u niets gaan leveren dat we zelf in onze eigen keuken niet zouden gebruiken.

Laat echter nooit de kruiden en specerijen overheersen in een gerecht maar voeg ze toe om de smaken en geuren van de andere ingrediënten te ondersteunen, te verbeteren of te versterken.

Houdbaarheid

In principe kunnen kruiden en specerijen niet bederven mits ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard.

Kruiden en specerijen dienen droog, koel en donker bewaard te worden en in een afgesloten opslagmedium.

Licht, warmte, vocht en zuurstof (lees: open lucht) tasten namelijk de kwaliteit aan. Onder “koel” dient men te verstaan een temperatuur tussen 15 en maximaal 20 graden Celsius.

Over het algemeen geldt dat hele kruiden en specerijen langer hun kwaliteit behouden dan de gemalen versies ervan. Dat heeft te maken met het totale oppervlak van vormen in combinatie met de hoeveelheid licht en lucht. Gemalen kardemom bijvoorbeeld heeft een veel en veel groter oppervlak dan enkele kardemom peulen en dus komen de gemalen deeltjes veel meer in contact met licht en lucht dan de hele versie ervan.

Grofweg gezegd blijven hele kruiden en specerijen tot wel enkele jaren hun kwaliteit behouden terwijl de gemalen versies meestal na anderhalf en soms zelfs al na een half jaar geleidelijk aan kleur, geur en aroma inleveren.

De kruiden en specerijen blijven dus na zeer lange tijd onder de juiste bewaar omstandigheden nog steeds bruikbaar maar er zal in de regel steeds meer nodig zijn voor het zelfde resultaat.

Bereidingstechnieken

Veel specerijen kunnen worden geroosterd. Gebruik bijvoorbeeld een koekenpan zonder olie of wat dan ook en rooster de specerijen 1 a 2 minuten onder voortdurend roeren.

Specerijen zoals bijvoorbeeld komijnzaad, korianderzaad, kardemomzaad, mosterdzaad, sesamzaad en maanzaad geven hierdoor een rijk aroma af.

Na het roosteren kunnen de specerijen in een vijzel met stamper worden vermalen om een optimaal aroma te verkrijgen.

Ook zonder ze eerst te roosteren kunnen specerijen kort voor gebruik worden gemalen of geneusd in een vijzel met stamper of in een elektrisch koffiemolentje. Doe dit met de zachtere soorten zoals komijnzaad, karwijzaad of kruidnagel. Voor het malen of kneuzen van de hardere soorten zoals pimentbolletjes, korianderzaad of fenegriekzaad en natuurlijk de peperbolletjes kan het beste de pepermolen worden gebruikt.

Gedroogde chilies in hele vorm kunnen het beste een paar minuten weken in een kom met heet water alvorens de chilies heel of versneden te gaan toevoegen tijdens het koken.

Saffraandraadjes kunnen het beste in een kommetje worden gekneusd voordat een half kopje heet water wordt toegevoegd om te weken. 

Gemalen kruiden en specerijen kunnen het beste zo laat mogelijk worden toegevoegd tijdens bakken of koken om hiermee smaakverlies te voorkomen.

Verpakking

Onze kruiden en specerijen worden verpakt in pp zakjes (kleine en grotere) en in 125cc zwarte pp bakjes. De afkorting “pp” staat voor polypropyleen. Dat is een zeer zuivere kunststof die goed bestand is tegen bacteriegroei en eenvoudig is te recyclen. Naast veelvuldig gebruik in de voedingsmiddelenindustrie wordt dit materiaal ook vaak gebruikt voor medische toepassingen.

De zwarte pp bakjes zijn erg handig voor gebruik in de keuken(-kastjes) omdat ze goed stapelbaar zijn. Bovendien laten ze in tegenstelling tot transparante bakjes geen UV-licht toe.

Grotere hoeveelheden kruiden en specerijen vanaf 200 gram en verder worden verpakt en geseald in pp buisfolie zakken. Om de inhoud hiervan over te brengen in diverse doseer systemen, zal naar verwachting in de loop van het voorjaar 2019 een assortiment hiertoe worden aangeboden. Tot die tijd is het nog even creatief behelpen.  

Hygiëne

Via de verordening (EG) nr. 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne zijn alle exploitanten van levensmiddelen verplicht op HACCP gebaseerde procedures in te voeren, uit te voeren en te handhaven.  

HACCP staat voor ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’, in het Nederlands ‘analyse van de gevaren en kritische controlepunten’.
Het is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen gebaseerd op principes die zijn beschreven in de Codex Alimentarius van de World Health Organization (WHO).

Kruidenkaravaan voldoet aan deze wettelijke HACCP-verplichtingen door zich te confirmeren aan een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) goedgekeurde code voor hygiënisch en voedselveilig werken bij transport, opslag en distributie van levensmiddelen en code voor de verpakking van kruiden en specerijen.